De ce să studiezi la Facultatea de Informatică?
Promovând excelenţa în educaţie şi ştiinţă, facultatea pune la dispoziţie un mediu educaţional elevat în informatică, precum şi perspective de cercetare flexibile şi stimulative. Mulţi dintre absolvenţii noştri sunt răspândiţi în ţări din toată lumea, lucrând pentru companii importante de software (Adobe, Amazon, Continental, IBM, Intel, Microsoft, Motorola, Siemens etc.) sau făcând doctoratul în universităţi şi institute de cercetare.
Distinctiv
Facultatea noastră este prima facultate de informatică a unei universităţi cu profil non-tehnic din România.
Nivel
Oferim o bază solidă în informatică şi în acelaşi timp o varietate mare de module informatice aliniate la cele mai noi tehnologii.
Flexibilitate
Modulele opţionale oferă studenţilor posibilitatea să se specializeze în direcţia preferată de ei.
Prezentare generală
Facultatea noastră oferă specializare în Informatică, studii de 3 ani pentru licenţiere. La nivel de master, sunt disponibile sase programe de tip master:
- Sisteme Distribuite
- Inginerie Software
- Optimizare Computaţională
- Lingvistică Computaţională
- Securitatea Informației
- Studii avansate în informatică
Pentru toate programele de studii, anul academic este divizat în două semestre.
Pentru a primi diploma de absolvire în Informatică, studenţii trebuie să susţină o examinare publică şi să prezinte teza de absolvire. Sesiunile de absolvire a licenţei şi a masterului sunt programate în fiecare an în luna iunie.
Facultatea este condusă de consiliul facultăţii, format din decan, doi pro-decani, cancelar, şeful de departament şi alţi profesori şi studenţi.
Istoric
Interesul în informatică la universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi datează din perioada 1958-1960, când Profesorul Adolf Haimovici a iniţiat o serie de conferinţe pe „Matematici aplicate şi Informatică”. În 1960, Profesorul Adolf Haimovici a ţinut primul curs de „Elemente de informatică”, în timp ce în 1961 Profesorul Costică Cazacu introduce în cursul său de „Matematici Complementare”, elemente de Teorie a programării şi Teoria jocurilor. În 1962, cursul de „Maşini Calculabile” a fost adăugat la curricula Facultăţii de Matematică. Prima carte românească în acest domeniu a fost Calculatoare Universale şi Teoria programării, publicată în 1968.
Catedra de maşini calculabile a fost întemeiată în 1965, ca parte a Facultăţii de matematică; cu prima promoţie în 1970. În 1971 şi-a schimbat numele în Informatică, iar în 1972 Profesorul Adolf Haimovici a devenit primul şef de catedră al acestui departament nou.
În 1990, catedra de Informatică a fost împărţită în două noi departamente: catedra de informatică şi catedra de matematici aplicate.
În 1991-1992 primul a devenit Facultatea de Informatică, cu două catedre: catedra de Informatică (cu durata studiilor de 4 ani) şi Colegiul de Tehnologia Informaţiei (cu durata studiilor de 3 ani).
Din anul 1995, funcţionează cursurile de master în Sisteme Distribuite. Mai târziu, s-au adăugat două noi programe de master: Lingvistică Computaţională şi Optimizare Computaţională.
Acum, Facultatea de Informatică numără peste 1500 de studenţi şi are 50 de membri în personalul academic.